Blood Flow Restriction Training (BFRT) is een trainingsmethode waarbij de bloedstroom naar de spieren tijdelijk wordt beperkt tijdens lichte tot matige oefeningen. BFRT maakt gebruik van een nauwkeurig gecontroleerde compressie met behulp van een band (vergelijkbaar als bij een bloeddrukmeting), om de (arteriële) bloedstroom naar de spieren gedeeltelijk te beperken, terwijl de veneuze bloedstroom vanuit het lidmaat volledig wordt geblokkeerd. Dit creëert een reactie (metabole stress) in de spieren, vergelijkbaar met wat wordt ervaren bij zware inspanning. Door de beperkte bloedstroom tijdens de training ontstaat een aantal fysiologische effecten. Metabole stress is een van de manieren om spiergroei te stimuleren. Ook wordt een acute toename van hormonen, zoals groeihormonen (HGH) en testosteron waargenomen tijdens korte rusttijden van 30 tot 60 seconden bij Blood Flow Restriction Training. Dit zijn spiergroei stimulerende lichaamsstoffen. Bekijk ook onze Nieuwsbrief.
De trainingsmethode bestaat al sinds de jaren 60 en is door de Japanner Yoshiaki Sato bedacht en ontwikkeld, waarbij het ook wel “KAATSU training” of “Occlusion Training” genoemd wordt. Ondanks dat de trainingsvorm al zo lang bestaat, krijgt deze de afgelopen jaren pas veel wetenschappelijke aandacht.
Een belangrijke eigenschap van deze trainingsmethode is dat je met een lage trainingsbelasting een hoge trainingsbelasting na kan bootsen. Deze trainingsvorm is erg zinvol voor het vergroten van spiermassa en kracht bij getrainde en ongetrainde atleten, revalidanten, patiënten met artrose en ouderen met verminderde spiermassa. Het blijkt ook positieve effecten te hebben op ontstekingsmechanismen, uithoudingsvermogen, explosiviteit, maximale spierkracht, balans en beweeglijkheid (mobiliteit).
Voorafgaand aan de training wordt op basis van wetenschappelijke kennis bepaald of er een indicatie is om BFRT toe te voegen aan het revalidatietraject. Vervolgens wordt middels echo-Doppler (een manier om de doorbloeding in het lichaam te meten) en een cuff (band vergelijkbaar als bij een bloeddrukmeting) bepaald op welke druk getraind kan gaan worden. De Cuff wordt zo dicht mogelijk bij het heup- of schoudergewricht aangebracht. Onder de druk die bepaald is zal vervolgens getraind worden onder slechts lichte belasting, maar dus wel met de effecten die je normaal gesproken ook bij zwaardere trainingen krijgt.
Om de voorgenoemde redenen zetten wij BFRT in voor mensen die revalideren na een operatie (kruisbandoperatie, prothese), bij aanhoudende peesklachten (achillespees, kniepees, tenniselleboog, golferselleboog, schouderpeesklachten) en voor krachttraining bij sporters.
Binnen ons team is sportfysiotherapeut/manueeltherapeut Eric Bloemers gespecialiseerd in BFRT.