Topfysiotherapie Schijndel is een revalidatietraject gestart om deze patiënten te helpen weer aan te sterken. Dit doen we door middel van specifieke training, afgestemd op hun persoonlijke, fysieke uitgangssituatie en hulpvraag. De therapeuten die deze patiënten begeleiden zijn dan ook ervaren in het trainen en coachen van longpatiënten, hebben een specifieke cursus gedaan (revalidatie van Corona patiënten) en zijn bij relevante netwerken aangesloten zodat zij van de laatste ontwikkelingen, adviezen en uitgangspunten op de hoogte blijven.
Zodra een patiënt (positief getest op COVID-19) zich aanmeldt, nemen wij telefonisch contact op. We doen via deze weg de intake en geven ze vervolgens adviezen en oefeningen mee voor thuis. 6 weken na ontslag uit het ziekenhuis / thuis doorgemaakte COVID-19, zien we de patiënt in de praktijk of -indien nodig- aan huis. Bij deze fysieke intake nemen we verschillende testen en vragenlijsten af zodat we een goede 0-meting hebben. Dan worden de behandelingen ingepland (uitgaande van 2-3 x per week) en gaan we aan de slag met o.a. ademhalings-/hoesttechnieken, opbouw van spierkracht, uithoudingsvermogen en functionele training.
Tussentijds (bij 6 en 12 weken) zullen we de resultaten evalueren. Wanneer de doelstellingen zijn behaald wordt het traject beëindigd. Dit traject is geheel gebaseerd op de laatste ontwikkelingen en richtlijnen vanuit het KNGF en het REACH-project.
Het doormaken van het Corona virus heeft in veel opzichten flinke impact op patiënten. Tijdens de intake screenen we dan ook of andere relevante disciplines iets voor de patiënt kunnen betekenen. Denk hierbij bv aan ergotherapie, oefentherapie, diëtetiek en psychologische ondersteuning. In ons paramedisch centrum zijn nagenoeg al deze disciplines vertegenwoordigd.
Mensen met ernstige COVID-19 die tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren kunnen in aanmerking komen voor de vergoeding van paramedische herstelzorg. De huisarts of medisch specialist bepaalt op grond van de klachten welke zorg nodig is. Het is niet noodzakelijk dat iemand opgenomen is geweest in het ziekenhuis. De medisch specialist of huisarts stelt vast of er waarschijnlijk sprake is geweest van COVID-19 en of de patiënt deze zorg moet krijgen. U krijgt een verwijzing voor deze zorg die nodig is ten behoeve van declaraties naar uw zorgverzekeraar.
Voor paramedische herstelzorg na Covid-19 geldt het eigen risico. Dit wordt in rekening gebracht door uw zorgverzekeraar.