Afspraak maken Neem contact op

Houding: feiten en fabels

sentarse mal
29/05/2024

Sentarse mal en el trabajo, una mala costumbre | Semanario Extra

In onze praktijk krijgen we vaak vragen over de juiste lichaamshouding. Wat houdt een goede houding precies in? Is zitten echt zo slecht als men zegt? Is het verkeerd om met een ronde rug te tillen? Het lijkt erop dat er veel verwarring bestaat over wat het beste is om te doen. Dit gaat vaak gepaard met de angst om rugklachten te krijgen of bestaande klachten te verergeren. Het is tijd om daar duidelijkheid over te geven.

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat specifieke houdingen en bewegingen rugpijn veroorzaken of voorkomen. Desondanks hebben veel mensen een beeld van wat een 'goede' en 'slechte' houding is. Maar klopt dit beeld wel? Zelfs mensen met een zogenaamd goede houding kunnen namelijk rugklachten krijgen.

Het belangrijkste is variatie; regelmatig van houding en beweging wisselen is cruciaal. Dit roept de vraag op of er überhaupt zoiets bestaat als een slechte houding.

Je hoeft je niet meteen schuldig te voelen als je zit. Voor velen is het onvermijdelijk, zoals tijdens werk of reizen. Zitten op zich is niet slecht, maar langdurig in dezelfde houding zitten wel. Dit kan zowel je rug als de rest van je lichaam belasten. Probeer daarom regelmatig op te staan en te bewegen, idealiter elke 20 minuten even 5 minuten bewegen. Ook na lang staan mag je gerust even gaan zitten.

Veel mensen denken dat een rechte rug de juiste houding is, maar de wervelkolom heeft natuurlijke krommingen die helpen bij beweging en het opvangen van schokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een gebogen of holle rug klachten veroorzaakt. Rechtop zitten voorkomt ook niet altijd klachten.

De wervelkolom is juist ontworpen om belast en bewogen te worden. Door je rug te belasten en te bewegen, wordt deze sterker, wat juist rugklachten kan voorkomen. Beweging en belasting zijn dus belangrijk om de rug sterk te houden.

De manier waarop iemand staat of zit kan ook iets zeggen over hoe diegene zich voelt. Iemand die zich zelfverzekerd voelt, zit of staat meestal rechtop, terwijl iemand die zich minder goed voelt, eerder ineen zakt. Het is dus belangrijk om bij het aanspreken van iemands houding ook rekening te houden met hun algehele welzijn.

Iedereen is anders gebouwd en heeft persoonlijke voorkeuren. Het is dus onmogelijk om één advies te geven dat voor iedereen geldt. Bijvoorbeeld, iets optillen met een gebogen rug is niet per se beter of slechter dan met een rechte rug. Doe wat voor jou het beste werkt. Als een bepaalde houding ontspanning of pijnverlichting biedt, volg die dan.

 

Dus, wat is nu het beste?

Iedereen heeft een unieke lichaamsbouw, beweegt anders en zit anders. Het is daarom onzin om iedereen in dezelfde houding te dwingen, want dat kan juist problemen veroorzaken. Het belangrijkste is om af te wisselen, niet te lang in dezelfde houding te blijven en naar je eigen lichaam te luisteren. Doe wat goed voelt voor jouw lichaam en wees niet bang.

Als je toch rugklachten krijgt, is het extra belangrijk om te blijven bewegen, ook al gaat dat wat moeilijker. Hoe actiever je blijft, hoe sneller de rugklachten verdwijnen.

Als je na het lezen van dit stuk nog steeds twijfelt over wat voor jou de beste houding is, onthoud dan dit: De beste houding is jouw prettigste houding!

 

Geschreven door:

Rick Cornelissen

Sportfysiotherapeut

 

rick


Terug naar het overzicht