Afspraak maken Vacature

Coronavirus

Beeldmerk JPEG
07/02/2020

Patiënteninformatie over het coronavirus (COVID-19)

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten.

In Nederland zijn nu geen patiënten met het coronavirus. De meeste patiënten komen uit de regio Wuhan of zijn in deze regio geweest. Ook buiten China is het virus opgedoken. Een actueel overzicht van de verspreiding van het virus staat op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): rivm.nl/coronavirus/covid-19/verspreiding.

Symptomen coronavirus

Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

Besmettelijkheid

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. 

Besmetting voorkomen

Hoe kunt u het beste een verspreiding van virussen voorkomen? We geven drie tips:

Risico op coronavirus in Nederland

Het is mogelijk dat het virus in Nederland bij een persoon wordt aangetoond. Mocht er een patiënt in Nederland opduiken met het virus, dan wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie deze patiënt contact heeft gehad. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) monitort alle contacten om zo een verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Voorbereiding

Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM geïnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus. Verder worden patiënten getest waarbij het vermoeden bestaat dat zij het virus zouden kunnen hebben. Deze test kan alleen door de GGD of een ziekenhuis worden aangevraagd. Alle GGD’en en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen hoe je met een patiënt moet omgaan en welke maatregelen genomen moeten worden.

Klachten

Bel uw huisarts als alle 3 dingen voor u kloppen:

Uw huisarts vertelt dan wat u moet doen. Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe.


Terug naar het overzicht