Aanmelden Patiëntenportaal

Vrijen hoort fijn te zijn, maar helaas is dat niet altijd zo. Als er problemen zijn bij vrijen heeft dit ook vaak veel invloed op de rest van je leven en je relatie. Het voelt bijvoorbeeld niet prettig door pijn bij gemeenschap (dyspareunie), minder gevoel hebben, urineverlies tijdens het vrijen, stress, angst of een totale blokkade waardoor gemeenschap onmogelijk wordt (vaginisme). Vaak ook wordt vrijen na een zwangerschap als problematisch ervaren.

Oorzaken van seksuele problemen

Voor plezierige seks is voldoende seksuele opwinding nodig. Maar ook een veilig gevoel en bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang. Veel problemen worden dan ook veroorzaakt door het slecht functioneren van deze spieren. Vaak zie ik dit soort problemen na een zwangerschap. Hierbij wordt vaak gedacht aan vrouwen maar ook bij mannen komen bekkenproblemen voor. Bekkenfysiotherapie kan in deze gevallen verlichting geven.

Andere oorzaken van het ontbreken van plezier bij het vrijen kunnen zijn:

- Gebrek aan kennis en vaardigheden
- slechte ervaringen
- angst
- hormonale veranderingen
- trauma’s
- ziekte
- medicijnen
- operaties
- levensstijl


Een veilige omgeving

Naast de opleiding bekkenfysiotherapie heeft Ans Zanders een post HBO opleiding seksuologie afgerond. 

Hoewel het niet altijd makkelijk is om over seksuele problemen te praten, kan Ans als bekkenfysiotherapeut maar ook met de kennis op het gebied van seksuologie je hierbij helpen in de veilige omgeving van onze praktijk in Weert.

Seks is iets gezamenlijks. Het is dus goed dat je partner ook bij deze therapie betrokken is maar het is niet noodzakelijk voor het slagen ervan.

Bekkenfysiotherapie: bewustwording

Veel vrouwen bouwen onbewust spanning op in de bekkenbodemspieren. Door bewustwording, ontspannings- en ademhalingsoefeningen leren we je deze spanning op te sporen en los te laten. Ook kan het zijn dat voorbeeld na een zwangerschap er juist te weinig spanning in de bekkenbodem aanwezig is. Door middel van de juiste training zorgen we ervoor dat je bekkenbodem weer sterk en stabiel wordt.

 

Diensten & specialisaties