Duizeligheid is een complexe klacht en kent veel verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden als gevolg van problemen aan het evenwichtsorgaan, hart- en vaatziekten, als bijwerking van medicatie, bloeddrukdaling, etc. Ook komt het vaak voor in combinatie met nekklachten.
Bij de huisarts komen jaarlijks per 1000 patiënten, 27 patiënten met duizeligheidsklachten. Het komt bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen, en ook neemt het aantal gevallen toe met de leeftijd. Duizeligheid kan een gevoel van onzekerheid en angst geven, wat het dagelijkse leven sterk kan beïnvloeden.
Fysiotherapie en duizeligheid
Bij een aantal vormen van duizeligheid kan de fysiotherapeut u helpen om van de klachten af te komen.
Draaiduizeligheid
Wanneer u last heeft van draaiduizeligheid, het gevoel dat de wereld om u heen draait of dat u zelf draait, kan het zijn dat er sprake is van BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) of ook wel kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid. Dit is de meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid en is effectief en snel te behandelen door een hiervoor geschoolde fysiotherapeut.
Dizziness
Hieronder wordt het gevoel van licht in het hoofd zijn of het gevoel van flauwvallen verstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, één ervan is hyperventilatie. Bij hyperventilatie is er onbewust sprake van een ontregelde ademhaling. Dit kan verminderd worden door ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
Duizeligheid vanuit de nek
Wanneer u duizelig wordt bij het bewegen van het hoofd en de nek, maar er is geen sprake van een draaiduizeligheid, kan het zijn dat de oorzaak in de hoogste nekwervels gelegen is. Mogelijk zijn er gewrichten die niet goed bewegen en/of is er veel spierspanning opgebouwd. Deze klachten komen vaker voor als onderdeel van nekklachten en nek-hoofdpijnklachten.