Kaak-, hoofd- en halsfysiotherapie

Hierbij gaat het om kaakgewrichtsklachten; deze bestaan in verschillende vormen. Het kan gaan om klachten die te maken hebben met het gebit, met het kaakgewricht, kauwspieren of de nek. Ze kunnen aanleiding zijn voor een fysiotherapeutisch onderzoek als u:

Onderzoek

De kaakfysiotherapeut is gespecialiseerd in kaakgewrichten. Om de oorsprong van de klachten te achterhalen, doet hij een uitgebreid onderzoek van onder meer het gebit, het kaakgewricht en de kauw- en nekspieren.

Behandeling

De behandeling bestaat uit specifieke oefeningen, soms in combinatie met handgrepen aan de onderkaak om de bewegingen van het gewricht te verbeteren. Bij de behandeling kunnen ook de gewrichten van de wervelkolom betrokken worden.
De fysiotherapeut besteedt ook aandacht aan een juiste hoofd- en lichaamshouding die in dit kader belangrijk zijn. Soms is een tijdelijke opbeetplaat of splint in de mond nodig. Deze wordt gebruikt als de patiënt zijn tanden niet goed op elkaar kan sluiten en als het kaakgewricht wordt overbelast door het kauwen.
Vaak wordt massage van de nek- en kauwspieren toegepast, of een fysiotherapeutische applicatie. Dit is nodig om de spieren te ontspannen, de doorbloeding te verbeteren en de pijn te verminderen.