Oorzaken
De oorzaak is altijd een disbalans tussen je belasting en belastbaarheid. De aanhechtingspunten van spieren op het bot zijn tijdens de groeispurt de zwakke schakels in je lichaam. Op deze aanhechtingspunten bevindt zich nog groeikraakbeen. Dit groeikraakbeen is minder sterk dan volgroeid bot. De onderkant van je knieschijf is één van deze punten. Tijdens de groeispurt volgroeid deze langzaam tot bot en wordt dan één geheel met je knieschijf. Zodra het groeikraakbeen vergroeid is, is deze veel sterker geworden en kan deze de belasting weer aan. In vrijwel alle gevallen verdwijnen de klachten dan ook.
Symptomen
Er wordt pijn ervaren aan de voorzijde van de knie, onderaan de knieschijf. De klachten verergeren bij traplopen, knielen, hurken, springen en sporten. Hierbij trekt de bovenbeenspier, die vastzit aan de knieschijf, hard aan de pijnlijke plek waardoor pijn ontstaat.
Onderzoek en behandeling
Het onderzoek start met een vraaggesprek waarbij alle factoren die een rolspelen bij de knieklacht in kaart worden gebracht. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan met specifieke testen om te onderzoeken welke structuren van de knie (spieren, pezen, kapsel, banden) mogelijk zijn aangedaan. Na het onderzoek wordt de conclusie besproken en wordt er samen gekeken naar diverse behandelmogelijkheden.
De klachten gaan in de meeste gevallen vanzelf over, maar het is een langzaam en langdurig traject wat enkele maanden tot anderhalf jaar kan duren. De klachten kunnen in de tussentijd wisselend zijn, maar als het kind doorgaat met het uitvoeren van pijnlijke activiteiten zullen de klachten toenemen en kan verkalking rondom de knieschijf ontstaan. In vrijwel alle gevallen gaan de klachten vanzelf weer over wanneer de botten en de groeischijven volgroeid zijn.
De behandeling/begeleiding door de (kinder)fysiotherapeut bestaat uit het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. De belasting (sporten en bewegen) is meestal te hoog voor de belastbaarheid van het skelet op dat moment. Hierbij zal, in overleg, de belasting eerst verlaagd worden door het verminderen van bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld rennen en springen. De belastbaarheid kan getraind worden door oa het verbeteren van de spierlengte van de beenspieren en het trainen van kracht en stabiliteit. Daarbij zal sport specifiek de belasting opgebouwd worden.
Blijf niet langer rondlopen met pijn, vragen of twijfels, maar neem contact met ons op om te bespreken hoe we jou kunnen helpen.