Hoe herken je sensorische verwerkingsproblemen?
Door een rommelige verwerking van de informatie gaan bewegingen en reacties niet zo vanzelfsprekend en soepel als eigenlijk zou moeten.
Kinderen met SI-problemen kunnen verschillende symptomen vertonen zoals:
- Vermijden van bepaalde texturen of kleding
- Geen vieze handen willen, niet op blote voeten willen lopen
- Overweldigd raken door geluid of fel licht
- Moeite hebben met motorische vaardigheden zoals rennen, balans, springen, balvangen of schrijven
- Kieskeurig zijn met eten
- Overmatige beweeglijkheid of juist passiviteit
Sensorische informatieverwerkingsproblemen komen in allerlei gradaties voor, van heel licht tot zwaar, en zijn per kind verschillend. Ook kunnen deze problemen voorkomen naast bijvoorbeeld ADHD (aandachtprobleem met hyperactiviteit), autisme of spraak-/ taalproblemen.
Onderzoek en behandeling
Middels het onderzoeken van de motorische vaardigheden en het afnemen van oudervragenlijsten kan er bepaald worden of uw kind op dit gebied problemen ervaart. Mocht dit het geval zijn kunnen er gerichte adviezen gegeven worden zodat het kind in zijn omgeving (thuis, op school, op het kinderdagverblijf) zich beter kan bewegen en informatie makkelijker opnemen en verwerken. Daarbij zullen er spelenderwijs oefeningen aangeboden worden waarmee uw kind kan leren zijn zintuiglijke informatieverwerking beter te reguleren en zich motorisch verder te ontwikkelen.
Heeft u vragen hierover of vermoed u dat er mogelijk sprake is van prikkelverwerkingsproblemen bij uw kind? Blijf er niet mee rondlopen. Onze kinderfysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met verdere tips en adviezen. Neem contact met ons op voor een consult.