Wat is motorische ontwikkeling
Motorische ontwikkeling verwijst naar de groei en versterking van de spieren en de ontwikkeling van de controle over de bewegingen van het lichaam. Deze ontwikkeling begint al vanaf de zwangerschap en verloopt in verschillende stadia naarmate een kind ouder wordt.
Een goede motorische ontwikkeling is cruciaal voor de algehele groei en het welzijn van een kind. Het helpt kinderen om basisvaardigheden te leren zoals grijpen, zitten, kruipen, lopen, rennen en zelfs schrijven. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor hun zelfstandigheid, zelfvertrouwen en succes op school en in het dagelijks leven.
Wat is een vertraagde motorische ontwikkeling
Een vertraagde motorische ontwikkeling betekent dat een kind niet de motorische mijlpalen behaalt die verwacht worden voor hun leeftijd. Dit kan variëren van lichte vertragingen in het leren kruipen of lopen tot meer ernstige problemen met coördinatie en balans.
Een vertraagde Motorische Ontwikkeling kan invloed hebben op het ontwikkelen van zelfredzaamheid zoals aankleden, eten met bestek, en zichzelf verzorgen. Dit kan hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Motorische vaardigheden zijn nauw verbonden met cognitieve ontwikkeling door moeilijkheden bij het leren schrijven, knippen met een schaar, en andere schoolactiviteiten. Kinderen die moeite hebben met rennen, springen of balspelen kunnen buitengesloten worden tijdens speelactiviteiten. Dit kan hun sociale interacties beperken en leiden tot gevoelens van isolatie en een laag zelfbeeld. Het gevoel “achter te lopen” op leeftijdsgenoten kan leiden tot frustratie, angst en een laag zelfbeeld. Kinderen kunnen zich verdrietig of boos voelen als ze niet kunnen doen wat andere kinderen kunnen.
Symptomen zoals
- Moeite met het bereiken van fysieke mijlpalen zoals omrollen, zitten, kruipen en lopen.
- Problemen met evenwicht en coördinatie, vaak vallen.
- Vermijden van fysieke activiteiten zoals rennen en klimmen.
- Onhandigheid bij het vasthouden van potloden, lepel of het knippen met een schaar.
- Overmatige vermoeidheid na lichamelijke inspanning.
Onderzoek / behandeling
Wanneer het vermoeden bestaat dat er een achterstand is in de grof en/of fijn motorische ontwikkeling, dan zal de kinderfysiotherapeut allereerst proberen meer zicht te krijgen op de ontstaanswijze, de aard en de omvang hiervan. In een vraaggesprek (anamnese) wordt nagegaan hoe uw kind zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en zal uitgebreid ingegaan worden op de huidige vraag. Hierna volgt een observatie en lichamelijk onderzoek. Om te bepalen of er sprake is van een afwijkende motorische ontwikkeling heeft de kinderfysiotherapeut beschikking tot verschillende (motorische) tests. Hiermee kan het kind met leeftijdsnoten vergeleken worden. Hierdoor is de kinderfysiotherapeut in staat om per kind te bekijken of de vaardigheden die hij/zij laat zien binnen de norm vallen of afwijkend zijn.
Na het onderzoek zullen de gegevens besproken worden om samen met de ouders een plan te maken. Hierin zal de behoefte van het kind en de omgeving bepalend zijn wat het beste past op dat moment qua behandeling/begeleiding.
Tijdens de behandelingen zal de motorisch te leren activiteit spelenderwijs aangeleerd worden. De kinderfysiotherapeut is in staat om te zoeken naar wat het kind nog nét wel kan, om vanuit daar de taak die het kind uitvoert in kleine stapjes moeilijker te maken. Iedere behandeling wordt op maat afgestemd op de mogelijkheden van het kind.
Mogelijk vraagt u zich af
Hoe verbeter ik de motoriek van mijn kind? Het is bij alle kinderen belangrijk om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Dat kan door middel van oefenen, door sport- en spelactiviteiten, binnen en buiten.
Kan een ontwikkelingsachterstand ingehaald worden? Ja, in veel gevallen wel. Het doel van kinderfysiotherapie is om jouw kind te helpen een motorische ontwikkeling te bereiken die past bij de leeftijd van het kind.
Door alert te zijn op tekenen van vertraging en vroegtijdig hulp in te schakelen, kunt u een gezonde en gelukkige ontwikkeling bevorderen. Neem gerust contact op met onze kinderfysiotherapeuten voor advies en ondersteuning. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw kind de beste start krijgt!