Ontwikkeling van het huilen
0-2 Maanden: Vanaf de geboorte neemt de totale duur van het huilen langzaam toe. Rond 6-8 weken wordt een piek bereikt van gemiddeld 2-2,5 uur per dag.
3-12 Maanden: Na 12 weken neemt de duur van het huilen af naar gemiddeld 1-1,5 uur per dag, vooral in de avonduren.
Na 3 Maanden: De baby kan beter communiceren op andere manieren en het huilen wordt meer een reactie op externe gebeurtenissen.
7-9 Maanden: Het huilen krijgt een functie in de cognitieve en emotionele ontwikkeling van de baby en staat aan het begin van de spraakontwikkeling.
Oorzaken
Alleen als medische oorzaken uitgesloten zijn kan er gedacht worden aan dysregulatie vanuit bv prikkelverwerking. Bij overprikkeling zal de baby niet alleen meer huilen, maar ook sneller schrikken, gespannen zijn, zich overstrekken. Ook slecht slapen en problemen met voeding kunnen symptomen zijn.
Huilen betekent niet altijd dat een kindje honger heeft. Ook te veel voeding kan voor het kleintje leiden tot bv buikklachten. De afstemming in de interactie tussen verzorger en baby kan verstoord zijn. Bij pre- en dysmature kinderen kan het zijn dat ze meer of langer huilen door de rijping van het brein.
Symptomen
Deze baby’s huilen niet alleen veel, maar zijn ook moeilijker te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Over het algemeen zijn ze ook bijzonder actief en (over)beweeglijk, strekken veel, zijn schrikachtig en snel afgeleid. Ze kunnen moeilijk tegen verandering. Ze kunnen snel van stemming veranderen, waardoor hun gedrag onvoorspelbaar wordt.
Bij disregulatie zien we kenmerken als gespannen zijn, een bleke of gemarmerde huid, veel huilen, overstrekken, handjes in een vuist, veel hikken, hoesten, kreunen en persen, veel darmkrampen, hazenslaapjes, matig drinken en makkelijk spugen.
Onderzoek
De kinderfysiotherapeut voert een uitgebreid gesprek met ouders over de ontwikkeling van de baby vanaf de zwangerschap. Hierbij worden factoren als voeden, slapen, interactie, verzorging, gevoeligheden en de familiesituatie meegenomen. De baby wordt geobserveerd en er volgt een lichamelijk onderzoek. Vragenlijsten kunnen helpen om een goed beeld te krijgen van wat er speelt bij ouders en hun baby.
Veel gestelde vragen
Het nog beter kunnen lezen van de signalen van de baby en het begrijpen welke behoefte heeft kan al heel erg helpend zijn. Hierop kunnen aanvullende adviezen gegeven worden bv ten aanzien van prikkelverwerking, houding en beweging om het ongemak te verminderen en meer ontspanning te verkrijgen.
Tips en adviezen kunnen gegeven worden rondom dagelijkse routine, verzorging, dragen, slapen, voeden, etc.
Blijf niet rondlopen met vragen of twijfels. Onze kinderfysiotherapeuten staan klaar om u te helpen met verdere tips en adviezen over de motorische ontwikkeling van uw baby. Neem contact met ons op voor een consult.
Meer informatie is te lezen op: https://www.helpmijnbabyhuilt.nl/
Harvy Karp 5-S slaapmethode: https://youtu.be/5vxxaX-0uk4
Folder: https://www.antoniusziekenhuis.nl/omgaan-met-het-huilen-van-uw-baby