Symptomen
Onvermogen om vinger(s) te buigen
Onderzoek en behandeling
vergt een zorgvuldige diagnostiek en behandeling. Afhankelijk van het niveau van het letsel zal er een behandeling met bijpassende nabehandeling worden gekozen.
Naast de bevindingen uit een gesprek en het lichamelijk onderzoek kan er een aanvullend onderzoek nodig zijn (röntgenfoto/MRI)
Bij peesletsel is een operatie noodzakelijk. Er zijn in principe drie verschillende operatiemogelijkheden:
- De eerste mogelijkheid is dat de plastisch chirurg de twee gescheurde peesuiteinden weer aan elkaar hecht. Deze techniek is meestal mogelijk wanneer het peesletsel door een ongeluk is veroorzaakt.
- De tweede mogelijkheid is dat de chirurg de gescheurde pees aan een gezonde pees op een andere plaats in de hand hecht.
- De derde mogelijkheid is dat de chirurg een gezonde pees verplaatst uit de arm of hand en deze hecht aan het afgescheurde peesuiteinde.
Bij een peesletsel veroorzaakt door reuma wordt meestal gebruik gemaakt van de twee laatste genoemde operatietechnieken. De arts zal in overleg met u besluiten welke operatievorm voor u het meest geschikt is. Na een operatie aan buigpees letsel is er intensieve nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit spalk- en oefentherapie onder begeleiding van een handtherapeut.
Over het algemeen duurt de nabehandeling 3-4 maanden, waarbij u de eerste weken gemiddeld 1-2 x per week behandeld wordt.