Hoe herkent u artrose in de rug?
Artrose, ook slijtage in de volksmond genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen van de tussenwervelschijven en/of wervelgewrichtjes is verminderd (in de volksmond versleten). Het is een chronische, progressieve diagnose en de klachten verergeren meestal geleidelijk. Slijtage kan in de gehele rug optreden, maar ontstaat vaak in de nek of in de lage rug. Dit ziektebeeld komt vaker voor bij ouderen en is niet te voorkomen.
Symptomen
U ervaart rugpijn, tijdens bewegen of bij het belasten van de rug. Vooral in de lage rug is rugpijn een veel voorkomend symptoom. Stijfheid is ook een belangrijk symptoom, vooral in de ochtend ervaart u ’ochtendstijfheid’. In een ver stadium zijn krachtsverlies en tintelingen in de benen eventueel mogelijk.
Onderzoek en behandeling
De diagnose wordt gesteld aan de hand van eventuele medische beeldvorming (in de volksmond foto’s laten maken) die op aanvraag van de huisarts wordt gemaakt. U kunt ook naar de fysiotherapeut gaan voor een vraaggesprek en een klinisch onderzoek. Na het stellen van de diagnose wordt deze met u besproken en zullen er behandelopties worden aangegeven.
De reguliere behandeling bestaat uit oefentherapie, waarbij de rug binnen uw fysieke belastbaarheid getraind wordt, zodat u minder klachten gaat ervaren. U krijgt oefeningen mee om thuis zelf uit te voeren, aangepast aan de mogelijkheden die u thuis heeft. Ook wordt er meegekeken naar de activiteiten die u dagelijks moeite kosten en hierover worden adviezen verstrekt. Als u veel pijnklachten ervaart kunnen er andere technieken worden ingezet, zoals manueel therapie, triggerpointmassage, dry needling therapie of medical taping. Indien dit niet voldoende is kan er in samenwerking met de huisarts gekeken worden naar alternatieven, zoals medicatie, pijnbestrijding of een consult bij de orthopeed.
In het kort
- Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht
- Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan
- Bewegen helpt tegen de pijn
- Zorg voor een goede afstemming van belasting en belastbaarheid
- Pijnstillers kunnen klachten verminderen
- Lees bij langdurige en/of erger wordende klachten bovenstaande nog eens goed door en bedenk…
Voor fysiotherapie hoef je niet eerst naar de huisarts! Maak een afspraak bij een van onze praktijken klik hier