Oorzaken
Tendinopathie: Wanneer er sprake is van een tendinopathie, kunnen we spreken van een overbelasting klacht. Dit houdt in dat er te veel, te vaak belasting op de pees is gekomen, waardoor deze geïrriteerd is geraakt. Een overbelasting op de pees zou ook kunnen komen door een aanpassing in uw training.
Tendinitis: Een achillespeesontsteking ontstaat ook vaak door overbelasting, waarbij ontstekingsverschijnselen bij komen kijken. De Achillespees kan dan warm, dik, verkleurd zijn en pijn doen. Een tendinitis is vaak het gevolg van een tendinopathie wanneer deze niet voldoende rust heeft gekregen. Andere oorzaken voor een tendinitis zijn: Dragen van slechte schoenen, stand afwijking van de voet, overgewicht.
Tendinose: De tendinose komt eerder voor bij ouderen omdat het hierbij gaat om een degeneratieve pees, wat inhoudt dat de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. Bij een tendinose wordt vaak geen ontsteking waargenomen.
Symptomen
Symptomen en klachten die u kunt ervaren zijn vooral stijfheid en pijn. Vooral in de ochtend bij opstaan uit bed kan er stijfheid en pijn ervaren worden. In de loop van de ochtend kan dit wel wat verbeteren, maar nog altijd aanwezig zijn. Wanneer u activiteiten heeft ondernomen, kan de pijn en stijfheid juist weer toenemen. Wanneer er echt sprake is van een tendinitis/tendinose zult u ontstekingsverschijnselen waarnemen als warmte, zwelling, verkleuring en pijn. Door de zwelling kunt u een knobbeltje op de achillespees waarnemen.
Onderzoek en behandeling
Het onderzoek start met een vraaggesprek waarbij alle factoren die een rol kunnen spelen bij de overbelasting van achillespeesklachten in kaart worden gebracht. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij gekeken wordt hoe de mobiliteit er uit ziet en welke pijnklachten hier ontstaan. Wanneer alles goed in kaart is gebracht en er kan een conclusie getrokken worden uit het onderzoek, wordt er samen gekeken naar de diverse behandelmogelijkheden.
Daarnaast wordt ook besproken aan welke leefregels u zich kan houden. Denk hierbij aan rust houden, koelen, oefeningen gericht op mobiliteit en kracht , aanpassen van trainingen en zooltjes/gel zooltjes.
Het herstel van peesklachten kan 3 maanden tot een jaar duren voordat u geheel klachtenvrij bent.
In het kort
- Achillespees is het uiteinde van de kuitmusculatuur die zich verbint aan de hiel
- Verschillende achillespees klachten: Tendinopathie, Tendinitis, Tendinose
- Klachten die ontstaan: Zeurende pijn en/of stijfheid, warmte, zwelling, verkleuring
- Belangrijk om bepaalde inspanning in kaart te brengen, zodat belasting verandert.
- Herstel 3 maanden tot een jaar
Veel gestelde vragen
De achillespeesklachten zijn vermoedelijk ontstaan door overbelasting in uw dagelijks leven. Hierdoor is het belangrijk om die belasting goed in kaart te brengen en belasting te verminderen. Zolang u uw intensiteit en inspanning verminderd waardoor u geen klachten ervaart, maar wel kunt functioneren, kunt u uw algemeen dagelijkse activiteiten uit blijven voeren.
Wanneer er niet voldoende verbetering in uw herstel zit, kan er (mits dit aanwezig is binnen de praktijk) in overleg met de therapeut gekozen worden om een echo te maken. Middels een echo kan de achillespees duidelijk in beeld worden gebracht en bekeken worden hoe het herstel er uit ziet. Er zal een nieuw behandelplan opgesteld worden. Wanneer dit nog niet het gewenste effect oplevert is het verstandig om contact op te nemen met een orthopeed.