Patientenportaal Afspraakformulier

Diensten & specialisaties

Artrose

Artrose is een aandoening aan de gewrichten zoals de heupen en knieën. Tussen twee botuiteinden in een gewricht zit kraakbeen. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en van mindere kwaliteit. Het gewricht kan dik worden door uitstekend bot of een zwelling.

Oorzaak van artrose en symptomen

Artrose komt vooral bij oudere mensen voor, meer bij vrouwen dan bij mannen. Ook op jongere leeftijd kan artrose voorkomen, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. Artrose tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan. Meestal is pijn vaak de eerste klacht. De pijn neemt meestal toe gedurende de dag, ook als je niet veel beweegt. Daarnaast speelt ook vaak stijfheid van het gewricht een rol. Dit resulteert vaak in minder bewegen en daardoor afname van spierkracht en toename van instabiliteit van het gewricht. Vaak is er sprake van een ontsteking van het gewricht. Er kan een krakend geluid optreden en de stand van het gewricht kan gaan afwijken.

Wat kunt u zelf doen aan artrose?

De meeste mensen die met artroseproblemen in de heupen of benen bij een orthopeed komen, hebben overgewicht. Bent u te zwaar? Dan is het misschien een goed idee om te proberen af te vallen. Ook bewegen is een belangrijke factor, het advies is om minimaal 30 min. per dag te bewegen. Let op voor overbelasting als gevolg van fanatiek sporten of op het werk. Artrose kan ook ontstaan na een trauma of een operatie.

Waarbij kan fysiotherapie helpen?

De fysiotherapeut leert u om op een verantwoorde manier te bewegen. Zo zal u zich minder stijf voelen en een betere conditie krijgen. Met speciale oefentherapie worden de spieren versterkt en het uithoudingsvermogen verbeterd. Zo zal bewegen weer gemakkelijker gaan. Belangrijk is wel om na de therapie zelfstandig te blijven oefenen en bewegen. In het geval van ernstige artrose kan het zijn dat u een kunstheup of -knie krijgt. Ook dan heeft u fysiotherapie nodig om te herstellen van de operatie en te leren hoe u met de prothese moet omgaan.

Vergoeding

Patiënten met artrose van de heup of knie krijgen vanaf januari 2018 de eerste 12 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. De eerste 12 behandelingen vanuit de basisverzekering. Vanaf de 13e behandeling vanuit de aanvullende verzekering, mits die aanwezig is. Eigen risico: Ja, u betaalt eigen risico. Eigen bijdrage: Nee, u betaalt geen eigen bijdrage. Verwijzing nodig? Ja, bijvoorbeeld van uw huisarts of medisch specialist